Vetrosolarna zgrada u Velikoj Britaniji

Vetrosolarna zgrada u Velikoj BritanijiKada je završena 1962. godine zgrada kompanije „Co-operative Insurance Society“ u Mančesteru u Velikoj Britaniji sa svojih 118 metara visine bila je jedna od najviših zgrada u Evropi, a danas je jedna od najviših zgrada koja koristi obnovljive izvore energije.

Pre desetak godina ova kompanija je uložila oko 5,5 miliona funti u postavljanje solarnih panela i vetrogeneratora na ovoj zgradi što je i najveći projekat ove vrste u Velikoj Britaniji. Na južnu, istočnu i zapadnu stranu zgrade postavljeno je 7244 fotonaponskih panela, ali zbog položaja zgrade samo 4898 ovih panela proizvodi električnu energiju.

Priključeni su na elektrodistributivnu mrežu 2005. godine, njihova snaga je oko 390kW, a godišnje proizvedu dovoljno energije za napajanje 55 domaćinstava. Na krovu ove zgrade u Mančesteru postavljena su i 24 vetrogeneratora koji proizvode električnu energiju koja je dovoljna za oko 10 odsto energetskih potreba ove zgrade.

Energija koju proizvode solarni paneli i vetrogeneratori na zgradi kompanije „Co-operative Insurance Society“ godišnje smanjuje emisiju ugljen dioksida u amosferu za oko 100 tona.

S.J.