Vetropark u Šibeniku izgrađen tri meseca pre roka

Region

vetroparkU decembru 2013. godine završena je izgradnja vetroparka „Danilo“ koji se nalazi u Hrvatskoj, i to tri meseca ranije nego što je bilo predviđeno. Ovaj vetropark izgradila je kompanija „RP Global Danilo d.o.o.“, koja je član „RP Global Holding“-a iz Beča. Vetropark se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji i jedan je od najvećih u Dalmaciji.

Vetropark „Danilo“ finansiran je sredstvima Svetske banke i UniCredit banke, a njegova vrednost je preko 64 miliona evra. Sa izgradnjom ovog vetroparka započelo se u proleće 2013. godine, a očekuje se da godišnje proizvede oko 100GWh električne energije.

Građevinske i elektronske radove izvršila je firma „Komgrod“ iz Zagreba, dok su turbine isporučene od strane nemačke firme „Enercon“. Instalirano je 19 vetrogeneratora, od kojih svaki ima snagu 2,3MW pa će snaga ovog vetroparka u prvoj fazi biti nešto više od 43MW, dok je predviđena snaga nakon završetka druge faze 90MW. U toku je izdavanje elektroenergetske saglasnosti kako bi se moglo početi sa testiranjem pogona, dok bi posle tehničkog pregleda ovog meseca i nakon izdavanja upotrebne dozvole, vetropark mogao da počne sa radom u prvom kvartalu ove godine.

S.J.