Vetropark kod Vršca proizvodi energiju za 45.000 domaćinstava

Energetski miks naše zemlje je tokom septembra postao znatno zeleniji – i to ponajviše zahvaljujući vetru. Pored najvećeg vetroparka u Srbiji koji je „nikao“ u Kovačici, krajem meseca je u Izbištu kod Vršca u pogon svečano pušteno i dvadeset vetrenjača visine 175 m i ukupne instalisane snage 69 MW. Vetrenjače je proizveo najveći svetski proizvođač vetrenjača Vestas.

Foto: YouTube (screenshot)

Vetropark „Košava 1“ čistom električnom energijom opskrljivaće 45.000 domaćinstava i nalazi se u sistemu feed-in tarifa. Radovi su otpočeli u junu 2017. godine.

Projekat je sprovela kompanija MK Fintel Wind, a uloženo je 120 miliona evra.

„Posmatrajući sa gotovo decenijske vremenske distance, shvatamo da smo, napravivši prve korake u izgradnji vetroparkova, odigrali značajnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su za budućnost važni obnovljivi izvori energije„, kazao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Ticijano Đovaneti, na otvaranju vetroparka, dodavši da „Košava 1“ predstavlja krunu njihovih dosadašnjih investicija.

Đovaneti veruje da će uz kontinuiranu podršku saradnika iz vladinog i korporativnog sektora ostvariti zajedničku viziju  da ovu oblast bogatu snagom vetra postave na zelene mape sveta.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istim povodom naglasio da se naša zemlja, po novim projektima u proizvodnji vetro-energije, u 2018. i 2019. godini istakla kao predvodnik u regionu, a dospela je i među prvih deset zemalja u Evropi. Naveo je da je na energetsku mrežu u Srbiji u prošloj i ovoj godini priključeno 370 MW čiste električne energije.

„Sa ponosom možemo da kažemo da sustižemo zemlje koje prednjače u obnovljivim izvorima energije“, izjavio je Antić. Time se, prema njegovim rečima, demonstrira i napredak u tehnološkom smislu.

MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Srbije da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Partneri kompanije na izgradnji vetroparka „Košava 1“ bile su Erste banka, Unikredit banka, Razvojna banka Austrije i AIK banka.

Iza imena MK Fintel Wind stoje srpska kompanija MK Group i italijanska kompanija Fintel Energia Group. Saradnja ove dve kompanije je u novembru 2015. godine iznedrila prvi vetropark u Srbiji „Kula“ snage 9,9 MW u ataru Kule. MK Fintel Group je u prošlosti već gradio i u Južnom Banatu – i to vetropark „La Piccolina“ snage 6,6 MW, odakle se srpska domaćinstva snabdevaju „zelenim kilovat-časovima“ od novembra 2016. godine.

Na nedavno upriličenom puštanju vetroparka u rad je najavljen i razvoj druge faze „Košave“ snage 52 MW koja će se finansirati kroz udruživanje lokalnih i međunarodnih kreditora.

U februaru ove godine MK-Fintel Group je saopštio da planira da se upusti u najambiciozniji projekat do sada i da na tlu Vojvodine podigne najveći vetropark u kopnenom delu našeg kontinenta „Maestrale Ring“ snage 572 MW. Kompanija, koja je uložila 143 miliona evra u projekte na našoj teritoriji, za cilj ima da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema Srbije.

Jelena Kozbašić