Vetroelektrane u Hrvatskoj

Region

vetroparkU Hrvatskoj je planirana izgradnja 37 vetroelektrana sa procenjenom snagom 1400MW.

Planirane vetroelektrane su Bili Brig-Vaganj, Boraja, Bradarića kosa, Brdo umovi, Čemernica, Debelo Brdo-Vrdovo, Dugobabe, Glunča, Kamenjak, Katuni, Kočinje brdo, Kostanje (Kom-Orak-Greda), Lećevica, Lukovac, Marasovo brdo, Moseć, Movran, Njivice (Jelinjak), Ogorje, Opor, Orlovac, Osoje, Plane, Pometeno brdo-Projini doci, Proložac, Ričipolje, Ruda-Otok, Runjevac, Sitno Gorenje, Svilaja, Trnošćak, Visoka-Zelovo, Vilinjak, Voštane, Vrgorac, Vučipolje-Hrvace i Zelovo.

Među najvećim vetroelektranama u Hrvatskoj izdvajaju se Brda Umovi u blizini Novih Sela i Blata na Cetini snage 90MW, Dugobabe u zaledju Kozaka snage 70MW, Visoka-Zelovo snage 80MW, Osoje snage 85MW na tromeđi opština Zagzvod, Zmijavci i Runovići, kao i većim delom izgrađene vetroelektrane Voštane i Pometeno brdo. Deo vetroelektrane Brda-Umovi je izostavljen iz prostornog plana na zahtev opštine Ciste Provo, koja je predala peticiju protiv izgradnje vetroelektrane.

Prilikom planiranja izgradnje elektrana koje koriste snagu vetra moraju se strogo poštovati unapred propisani pravilnici i standardi o minimalnoj udaljenosti od naseljenog mesta, turističkog centra, autoputa i drugih objekata, udaljenosti naseljenog mesta na minimum od 500m. Pored toga značajno je predvideti negativne uticaje vetroelektrana na međunarodno zaštićene pripadnike leteće faune, ornitofaunu i hiropterofaunu.

Inače, cilj Hrvatske je da 20% ukupne potrošnje energije do 2020. godine bude iz obnovljivih izvora, a nedavna statistika kaže da koristi 710GWh električne energije iz vetroelektrana.

N.R.