Vetroelektrana, solarna elektrana i skladištenje energije – pod istim projektom u Čileu

Foto-ilustracija: Pixabay

U Čileu je u toku razvoj jedinstvenog projekta hibridne elektrane koja će stanovništvo snabdevati električnom energijom proizvedenom zahvaljujući vetru i Suncu.

Projekat pod nazivom „Parque Terra Energía Renovaable“, ukupne snage 862,5 MW, razvija tamošnja kompanija za proizvodnju i distribuciju „AES Gener“. Na taj način, ona je preduzela važan korak u razvoju hibridnih projekata zelene energije u Čileu.

Elektrana će se sastojati od vetroelektrane, snage 350 MW, i solarne elektrane, snage 512,5 MW. U svrhe proizvodnje energije, biće postavljeno 50 vetroturbina pojedinačne snage 7 MW i čak 1.102.080 bifacijalnih solarnih panela.

Najavljeno je da će u sastavu ovog hibridnog postrojenja biti i dva sistema za skladištenje energije u baterijama.

„Parque Terra Energía Renovable“ će se upisati na rastuću listu čileanskih projekata obnovljivih energetskih izvora čime će pomoći uzdizanju Čilea na mesto potencijalnog žarišta razvoja čiste energije. Projekat zahteva investiciju od 750 miliona dolara (635,5 miliona evra). Očekuje se da će izgradnja elektrane početi u drugom kvartalu 2022. godine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema podacima čileanske Nacionalne komisije za energetiku (CNE), proizvodnja električne energije iz OIE u toku juna ove godine iznosila je 1.168 GWh, što čini 8,2 odsto ukupne mesečne proizvodnje.

Ukupni instalisani kapaciteti obnovljive energije u Čileu popeli su se na 5.901 MW tokom juna i imali su udeo od 24 odsto u ukupnom kapacitetu.

Kada konačno poteknu prvi čisti kilovat-časovi sa mesta hibridne elektrane, što bi trebalo da se desi u prvoj polovini 2024. godine, predviđa se da će njen vek trajanja biti 35 godina.

Jelena Kozbašić