Venecija pod vodom – Veće odbilo uvođenje klimatskih rešenja

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Facebook (screenshot)

Venecija je već danima pod vodom.

Trg Svetog Marka potpuno je poplavljen, tako da lokalno stanovništvo i turisti pokušavaju da se snađu u potpunom haosu koji je zahvatio italijanski grad na vodi.

Cela Italija je u stanju pripravnosti, škole su zatvorene u Venetu, Toskani, Mesini, ali i drugim delovima zemlje, uključujući i prestonicu.

Nažalost, zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva poslednjih dana, kao i veliki broj povređenih, naročito od pada drveća. Napravljena materijalna šteta je takođe ogromna.

Ovo je 6. put da se beleži ovakva poplava, odnosno da nivo vode premašuje 150 cm u Veneciji.

Međutim, sastanak Regionalnog veća Veneta koji se održava u blizini Velikog kanala u Veneciji, imao je neočekivani završetak.

Naime, članovi Veća te večeri su odbacili uvođenje mera za borbu protiv klimatskih promena u redovno planiranje budžeta, a dva minuta nakon toga, voda je probila u palatu Fero Fini, prinudivši ih da je napuste.

Veće je odbilo amandmane koji bi se ticali ulaganja u obnovljive izvore, zamena autobusa sa dizel motorima efikasnijim i čistijim gorivom, merama protiv peći koje prave veliko zagađenje, kao i smanjene upotrebe plastike.

Foto: Facebook (screenshot)

Predstavnik demokrata Andrea Zanoni optužio je regionalnog predsednika Luku Zaiju da ne radi dovoljno na ovom problemu klimatskih promena, odnosno da ne uzima u obzir preduzimanje akcija u borbi protiv klimatskih promena. Predsednik Veća Roberto Ćambeti je, s druge strane naglasio da je tokom poslednje tri godine u akcijama preduzetim za saniranje zagađenja vazduha i smoga uloženo 965 miliona evra. Istakao je da tvrdnja da ne rade ništa po pitanju klimatskih promena nije istinita.

Uz to, podsetio je na uloženih 468 miliona evra na obnovu nakon oluje Vaija koja je prošle godine spljoštila na stotine hiljade drveća, kao i da su nakon poplave 2010. pokrenuli plan za zaštitu hidrogeološke sigurnosti u vrednosti od čak 2,6 milijardi evra.

Ovo je prvi put da palata Fero Fini, u kojoj Veće zaseda, bude poplavljena.

Jelena Cvetić