Veliko čišćenje mora kod luke Pirej, uklanja se 27 potonulih brodova (VIDEO)

Početkom godine otpočelo je veliko čišćenje mora kod luke Pirej: privatne kompanije po nalogu grčke države uklanjaju 27 potonulih, prevrnutih i drugih brodova, napuštenih decenijama.

Desetine napuštenih teretnih i putničkih brodova leže u Zalivu Elefsine industrijskog predgrađa najveće grčke luke Pirej, gde su brodogradilišta, rafinerije nafte, čeličane i fabrike važne za čitavu Grčku.

Državne vlasti su počele uklanjanje brodova za koje kažu da su i ekološka opasnost i rizik po pomorski saobraćaj.

„Od 27 olupina… 12 je štetno i opasno“, rekao je Haralambos Gargaretas, direktor Luke Elefsina, i podvukao da je „stanje tragično“.

Od Luke Pirej do obližnjeg ostrva Salamina, prekoputa, pred obalom Elefsine, u moru je mnogo više napuštenih olupina, čak 52, rekao je Dimostenis Bakopulos, direktor Javnih luka Grčke.

„Ne mora se biti naučnik da bi se shvatilo da su olupine brodova ‘ekološke bombe’ koje uništavaju okolinu i štete obližnjim zajednicama“, rekao je Bakopulos i dodao da gorivo iz nekih napuštenih brodova i dalje ističe u more.

Uklanjanje olupina je opterećeno teškoćama jer su vlasnici potonulih brodova pojedinci ili preduzeća iz raznih zemalja, sve do Hondurasa i Maršalskih ostrva. Neki se ne mogu naći, a nekih odavno nema.

Iz tog razloga su vlasti Grčke prinuđene da formalno preuzimaju vlasništvo nad takvim olupinama, a preduzeća za spasavanje brodova da rade besplatno i da vađenje i uklanjanje potonulih brodova naplate tek kada ih izvade, iseku i prodaju kao staro gvožđe.

Izvor: Zelena Srbija