Veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstva

Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Australije Džulija Bišop ocenili su tokom susreta u Beogradu da Srbija ima veliki interes za unapređenje političkih odnosa sa Australijom.

Antić je tom prilikom ukazao na veliki potencijal Srbije u sektoru rudarstva, dodavši da multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ ima veliku aktivnost u okolini Loznice, gde, u okviru projekta „Jadar“, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma. On je naveo da projekat „Jadar“ predstavlja ozbiljan i značajan posao za kompaniju „Rio Tinto“, ali i veliku mogućnost za razvoj Srbije, imajući u vidu da će se to nalazište svetske klase brzo naći u fazi otvaranja rudnika, koji će generisati više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma. Ministar je rekao da to predstavlja dodatni osnov za dalji razvoj saradnje dveju zemalja u sektoru rudarstva, uz ocenu da sve veće prisustvo australijskih kompanija na rudarskim konferencijama u Srbiji govori u prilog tome da za njih postajemo privlačno tržište. Srbija ima dobar Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i ocenjena je kao sigurna država za investiranje, što potkrepljuje činjenica da se u sektoru rudarstva kompanije odlučuju na dugoročna ulaganja i da je Srbija, otpočinjanjem projekta „Jadar“, zadobila poverenje stranih investitora, ocenio je Antić.

Bišop je istakla da je Srbija stabilna demokratska država sa razvijenim institucijama i slobodnim tržištem. Ona je dodala da je kompanija „Rio Tinto“ socijalno i bezbednosno odgovorna kompanija, koja spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, a potpisivanje predviđenog memoranduma o razumevanju dalo bi dodatni zamajac ekonomskoj razmeni dveju zemalja.

U razgovoru je konstatovano da rudarski biznis nije samo eksploatacija ruda, već i odgovorno ponašanje prema ljudskim životima, kvalitetna saradnja sa lokalnim samoupravama i visoka svest o očuvanju životne sredine. Antić je zaključio da australijske kompanije te standarde poštuju i primenjuju na srpskom tržištu, kao i da je srpska strana zainteresovana da svoje potencijale stavi na raspolaganje tamošnjim firmama, i podsetio na to da u ovom trenutku postoji više od 100 značajnih polja na kojima se vrše istraživanja.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević