Veliki ekološki incident u Bečićima, fekalije se izlivaju u more

Vesti | Region

U Bečićima, kod Budve, dogodio se veliki ekološki incident kada je otkazala pumpa na postrojenju za otpadne vode  u vlasništvu nemačke kompanije WTE na samoj plaži ispred hotela Iberostar Belvi, prenele su podgoričke Vijesti.

Foto: pixabay

Iz uprave hotela za taj list kažu da je više od hiljadu i po gostiju praktično zatvoreno i nije im dozvoljeno da idu ka plaži, odakle se širi nesnosan miris.

Oni su najavili sa će podneti tužbu protiv WTE i tražiti odštetu zbog incidenta jer su, kako kažu, njima organizatori putovanja Nekerman, TUI i Tomas Kuk najavili tužbe zbog negodovanja gostiju.

Hotelska kompanija i njeno osoblje su na nogama, dok se fekalije razlivaju stazom i  slivaju ka baru i plaži, navode Vijesti.

Na plažu su juče stigle ekipe Vodovoda i Komunalnog, a bio je angažovan i bager.

Iako su službenici kompanije WTE koja upravlja postrojenjem, naveli da je sve u redu, tehnički direktor Iberostar Belvi Petko Đogo je rekao da se tek kada su otvorili postrojenje videlo da je došlo do začepljenja.

„U pitanju je nepouzdan sistem jer su se praktično sve otpadne vode koje je pumpa trebalo da usmeri ka glavnom postrojenju u Vještici izlile na dva šahta ispred našeg i susednog hotela Montenegro“, dodao je Đogo.

Iako se očekivalo da je problem rešen, juče oko 16 časova ponovo je došlo do izlivanja.

Fekalije su počele da se izlivaju u nedelju uveče, a to je trajalo tokom cele noći, da bi se veliko izlivanje dogodilo u juče 11 časova. Uprava WTE samo kaže da im kompjuter govori da je sve u redu, a na terenu se događa pravi haos“, kazao je Đogo.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević