Veliki broj mrtvih koala nakon seče drveća eukaliptusa

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Annika)

Desetine koala pronađene su mrtve ili povređene na plantaži drveća u Australiji, zbog čega su vlasti pokrenule istragu.

Drveće eukaliptusa, važno stanište koala, posečeno je u decembru, posle čega je na plantaži u saveznoj državi Viktorija na jugoistoku Australije ostalo svega nekoliko izolovanih grupa stabala, prenosi BBC.

Neke koale su uginule od gladi na preostalom drveću, dok su druge, očigledno, ubili buldožeri.

Oko 80 preživelih koala premešteno je sa plantaže i stavljeno pod specijalni nadzor.

U požarima koji su prethodnih meseci opustošili delove Australije stradale su desetine hiljada koala, koje su u Australiji na listi „ranjivih“ vrsta. Grupa za zaštitu životne sredine „Prijatelji Zemlje Australija“ saopštila je da je posle decembarske seče drveća bilo izveštaja o stotinama koala koje gladuju. Ta grupa je navela da su ljudi „očigledno bili svedoci kasapljenja mrtvih koala buldožerima“.

Ministarstvo za životnu sredinu Australije navelo je da će istražiti incident.

Lokalna meštanka Helen Oukli u sredu je prva digla uzbunu i objavila na Fejsbuku da je videla mrtve koale na plantaži: „Mrtve koale leže tamo. Ubijene majke i njihove male bebe. Australija treba da se stidi zbog ovoga. Potrebna nam je pomoć“, rekla je Oukli.

Grupa „Životinje Australija“ saopštila je da je poslala ekipe na plantažu kako bi „spasila koliko god je moguće tih vrednih životinja“.

Za sada nije poznato koja kompanija stoji iza seče eukaliptusa, dodaje BBC.

Izvor: Zelena Srbija