Velika Britanija i Indija ulažu u istraživanja o nuklearnoj energiji

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Velika Britanija i Indija zajednički su najavile četiri nove stipendije vredne 4,8 miliona funti za nuklearna istraživanja.

Reč je o programu civilne nuklearne energije a projekti će se baviti sledećeom generacijom efikasnijih i sigurnijih reaktora, boljih alata za predviđanje i boljeg razumevanja efekata koje sajber napadi mogu imati na nuklearnu elektranu. Uz ova istraživanja praviće se najefikasnija strategija za povećanje udela nuklearne energije.

Organizacije koje će raditi na istraživačkim programima su Univerzitet Ševild u Velikoj Britaniji, Univerzitet u Mančesteru i Imperijalni koledž u Londonu sa indijskim Indira Gandi centrom za atomska istraživanja.

Ova ambiciozna saradnja najavljena je tokom posete ministra spoljnih poslova Velike Britanije Sema Giima Nju Delhiju. Dve vlade takođe su obnovile Memorandum o razumevanju koji se fokusirao na izazove zaštite životne sredine i time su potvrdili svoju želju da iskoriste nauku i inovacije kako bi rešili neke od najvećih izazova sa kojim se čovečanstvo suočava, među kojima su klimatske promene, potrošnja energije.

Dr Harš Vardan, indijski ministar za nauku i tehnologiju izjavio je: „Tehnološka saradnja je ključ za budućnost. Indija i Velika Britanija treba da rade na održivim pristupačnim i niskim potrošačima energije.“ On je dodao da će zajednička ulaganja u nauku i inovacije između dve zemlje dostići cifru od 400 miliona funti do 2021. godine.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews