Veganstvom protiv izumiranja vrsta

Hrana

Veganstvo za spas biološke raznovrsnosti: sprečimo dnevno nestajanje vrsta zbog mesa, mleka i jaja

Foto-ilustracija: Unsplash (Anna Pelzer)

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se svake godine obeležava 5. juna, udruženje „Prijatelji životinja“ poziva građan(k)e na učestvovanje u smeru spasavanja planeta Zemlje i svih njegovih stanovnika. Svetski dan zaštite životne sredine počeo se obeležavati 1972. godine te je važno sredstvo Ujedinjenih nacija za podizanje svesti i učešće u zaštiti životne sredine. Ovaj dan obeležava se u više od 140 zemalja sveta, a tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je biološka raznovrsnost. Biološka raznovrsnost nas održava na životu i od vitalnog je značaja da je sačuvamo. Novi UN-ov izveštaj o zaštiti okoline, koje je pokazalo da je oko milion vrsta u opasnosti od izumiranja, veliki deo krivice stavlja na intenzivan industrijski uzgoj životinja. Od svih uzroka gubitka biološke raznovrsnosti navedenih u izveštaju, poput uništavanja šuma i močvarnih područja, izlova, klimatskih promena i zagađenja, uzgoj životinja za hranu glavni je uzrok pogoršanja.

Čak 60 odsto globalnog gubitka biološke raznovrsnosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Krčenje šuma kako bi se uzgajale milijarde životinja za ljudsku ishranu uništava autohtone biljne i životinjske vrste i njihova staništa. Uz to, uzgoj životinja usisava hranjive sastojke iz zemljišta i zagađuje okolinu jer oticanje otpada s farmi uzrokuje uništavanje zdravih ekosistema. Uzgoj životinja značajno pridonosi oslobađanju gasova koji ubrzavaju globalno zagrevanje istovremeno čineći naše okruženje mnogo ranjivijim na efekte klimatskih promena. Stočarska industrija oduzima planeti vodu i prostor. Prema nedavnom izveštaju organizacije „WWF International“, u proteklih 40 godina nestalo je 52 odsto svih divljih životinja na svetu. Stopa globalnog izumiranja biljnih i životinjskih vrsta danas je u proseku tri do deset puta veća nego u poslednjih 10 miliona godina. Sadašnje izumiranje izazvano je ljudskom aktivnošću i odvija se hiljadu puta brže od prirodne stope izumiranja. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55.000.

„Klimatske promene, nestašica vode, krčenje šuma, zagađenje i izumiranje vrsta problemi su koji utiču na sve nas. Kupovina i upotreba životinjskih proizvoda imaju značajne uticaje na okolinu i biološku raznovrsnost. Krave se uzgajaju zbog hamburgera i mlečnih proizvoda, kokoške zbog jaja, svinje zbogmesa. Svaki uzgoj životinja zahteva zemlju, vodu, naftu i proizvodi emisije štetnih gasova i zagađenje.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Sandvik)

Srećom, štetu koju uzrokuje uzgoj životinja najlakše je eliminisati jer se svi životinjski proizvodi mogu zameniti biljnim proizvodima koji imaju znatno manji uticaj na okolinu. Odabirom biljnih namirnica možemo poboljšati zdravlje cele planete i spasiti od izumiranja njenih stanovnika. Stoga je apel za promenu ishrane itekako prikladan za obeležavanje ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine”, poručuju „Prijatelji životinja“.

„Prijatelji životinja“ na svojim internet stranicama navode mnoštvo informacija o uticaju naše ishrane na okolinu i životinje, kao i recepte biljnih jela, a putem stranice www.veganopolis.net svi zainteresovani se mogu prijaviti na besplatni servis koji im već od ovog Svetskog dana zaštite životne sredine može svakog meseca slati zanimljive i podsticajne e-mailove. „Ako želimo da buduće generacije ljudi i drugih životinja imaju svoje stanište na ovoj planeti, nužno je da ubrzano idemo u smeru prestanka konzumacije mesa, mleka, jaja i meda i okrenemo se uzgoju biljne hrane koja će nam osigurati održivost i biološku raznovrsnost. Neka nam Svetski dan zaštite životne sredine bude podsticaj da promišljamo i tražimo informacije i načine kako menjati sebe da bismo spasili svet”, zaključuju „Prijatelji životinja“.

Izvor: Ekovjesnik