Veća saradnja sa Republikom Srpskom u oblasti energetike

Srbija

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić održali su juče prvi sastanak Ekonomskog komiteta, na kome je najavljena veća saradnja i realizacija zajedničkih energetskih projekata, kao i izgradnja hidroleketrana na Drini.

Antić je u obraćanju novinarima objasnio da su on i Ðokić koopredsednici tog tela, dok su njegovi članovi direktori svih energetskih kompanija iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici NIS-a, a sve u cilju kako bi se razmotrili svi aspekti energetskih odnosa Srbije i Republike Srpske. Plan je da razvijamo zajedničke energetske projekte i mislim da je došlo vreme za to, rekao je on i naglasio da energetika ne poznaje granice.

Ðokić je podsetio na to da je Energetski komitet nedavno osnovan i da je danas održana prva sednica u Vladi Srbije, na kojoj je razmotreno više pitanja i pomenuto sve što bi moglo da bude predmet saradnje. On je naveo da su u pitanju velike i manje investicije u hidro i druge energetske objekte na prostoru Republike Srpske ili na području granice Srbije i Republike Srpske. Prema njegovim rečima, Drina ima veliki potrencijal i u gornjoj Drini bi mogle da budu izgrađene četiri hidroelektrane, na srednjoj tri i u donjoj četiri hidrolektrane. Ministar je rekao da će sa Kinezima graditi hidroelektranu u Republici Srpskoj i da bi Republika Srpska volela da se u taj projekat uključi i Srbija.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević