Važni koraci prema razvoju održivog turizma u NP Una

Na sajmu Ekobis predstavljena je web stranica Turističkog klastera Una, a njegovu važnost prepoznali su direktor Nacionalnog parka Plitvička jezera i voditelj TK Hercegovina.

Foto: WWF

U Bihaću je u subotu završio 16. Međunarodni sajam  ekologije – EKOBIS 2018.  U okviru sajma održan je i panel „Gastro turizam – Nove mogućnosti razvoja turizma u BiH“ tokom kojeg je predstavljena i web stranica i 14 novih turističkih paketa Turističkog klastera Una (TK Una). Pored toga, potpisan je sporazum o saradnji između jedina dva turistička klastera u Bosni i Hercegovini – TK Hercegovina i TK Una.

Foto: WWF

„Klasterizacija je jedini način opstanka i konkurentnosti na tržištu. Ovaj trend je već odavno zahvatio Evropu i mi moramo to pratiti. Oni koji ne budu radili zajedno, teško da će imati prolazak na tržištu“, tvrdi Stjepan Primorac, voditelj TK Hercegovina, koji se i osvrnuo na  buduću saradnju između TK Una i TK Hercegovina. „Sarađujemo od početka tj. još od vremena kad se osnivao TK Una. Dosada se ta saradnja zasnivala na nekoj verbalnoj vezi a sada, kad TK Una već ima neke zavidne rezultate, krećemo ka praktičnoj saradnji. Prva takva saradnja dogodiće se u okviru regionalnog EU projekta BACCAR. Već sredinom sledećeg meseca ova dva naša klastera zajednički će krenuti na studijsko putovanje u Istru i Italiju, a nakon toga slede i nastupi na jesenjim i prolećnim turističkim sajmovima“, najavljuje Primorac.

Nakon završetka panela, učesnici i posetioci sajma imali su priliku uživati u delikatesima tradicionalne kuhinje na štandu TK Una. Kuvar Rihard Skopljak pripemio je mnogobrojne i svima već dobro poznate đakonije. „To je bio tek jedan od načina kako želimo unaprediti ponudu članova klastera. Želimo poboljšati gastro ponudu, ne samo ukusom, već i načinom predstavljanja te ponude,“ objašnjava Zrinka Delić iz WWF-a, voditeljka projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – terenski projekt Una“.

Foto: WWF

Upriličena je i terenska prezentacija nekih od 14 novih turističkih paketa TK UNA. Predstavnici turističkih agencija i gosti iz susednih NP Plitvice i TK Lika imali su prilku uživati u seoskom doručku u etno selu Čardaklije, probati rakiju Turističkog centra Neron, videti smeštajne kapacitete naselja Natura Art i  Japodskih otoka, slapove Štrbački i Milančev buk te izradu tradicionalnih suvenira udruženja žena Kulen Vakuf.

„NP Una je biser koji treba njegovati i razvijati i u cilju zaštite prirode i zaštite prirodnih staništa. Što se tiče razvoja turizma naravno je da NP UNA pokretač a tu bih posebno pohvalio aktivnosti koje provode WWF i TK UNA koji su okupili aktere u turizmu i koji pokazuju kako svatko može imati koristi od zaštićenog područja,“ dojmovi su Tomislava Kovačevića, direktora NP Plitvice, koji ovom području predviđa blistavu budućnost.

Foto: WWF

“Mislim da je pred vama jedno uspešno razdoblje stvaranja ali i učenja. Ovo područje još nije dovoljno prepoznato i sledećih pet godina predviđam velik napredak. NP Una i NP Plitvice imaju potpisan ugovor o saradnji i ja ću svakako podržati sprovođenje tog sporazuma. To neće biti samo saradnja dva parka kao zaštićenih područja već i saradnja između turističkih destinacija Lika i Unasana. Ove destinacije stvaraju jedinstven prsten zaštićenih područja u Evropi i bogate su vodenim resursima, to treba znati pokazati svetu ali i pre svega očuvati“ zaključio je Kovačević.

TK Una osnovan je u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“ (PA4NP) koji sprovodi WWF Adria a finansiran je od strane Švedske razvojne agencije (SIDA).