Varaždin dobio reciklažno dvorište (FOTO)

Vesti | Region | Upravljanje otpadom

Foto: MZOIP.hr

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske Predrag Štromar, ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok otvorili su u ponedeljak u Varaždinu reciklažno dvorište na Motičnjaku vrednosti 4,5 miliona kuna.

Reciklažno dvorište je sa 43 odsto sufinansirao Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako su osigurana EU sredstva za realizaciju projekata iz oblasti upravljanja otpadom, a upravo je u toku javni poziv za sufinansiranje izgradnje reciklažnih dvorišta. Ministar Ćorić je pozvao jedinice lokalne samouprave da pripreme dokumentaciju i prijave se na javni poziv, kako bi iskoristili bespovratna sredstva koja su im na raspolaganju.

Foto: MZOIP.hr

Potpredsednik Vlade Štromar rekao je da Varaždin ide prema tome da postane zeleni grad, a još će veći pomak na tom putu biti kada Regionalni centar za upravljanje otpadom Piškornica u Koprivničko-križevačkoj županiji potpuno profunkcioniše.

– Moramo učiniti sve kako bi Varaždin i sve ostale opštine i gradovi severa ostali čisti, kako ne bi uništavali okolinu – rekao je Štromar te dodao da Hrvatska napokon ima plan upravljanja otpadom i vreme je da se počnu koristiti finansijska sredstva koja nam se nude iz evropskih fondova.

– U fondovima ima izuzetno mnogo novca, a ima i dosta projekata što se tiče opština, gradova i županija, takođe i Hrvatskih voda. Ali zadnje dve godine nismo mogli koristiti ta sredstva jer je bilo dosta netrpeljivosti oko toga kako bi trebalo taj plan da izgleda, ko će biti nosilac, kako će se realizovati. Sada smo uredili ministarstvo i mislim da neće biti tih problema, da ćemo početi da funkcionišu kao svaka normalna država i da ćemo koristiti sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju – izjavio je Štromar u Varaždinu, gde je s ministrom Ćorićem i gradonačelnikom ČEHOK otvorio reciklažno dvorište u blizini istočnog ulaza u grad.

Foto: MZOIP.hr

Čehok je rekao da Varaždin dosad nije imao takvo reciklažno dvorište.

– Nažalost, i u Hrvatskoj ih je premalo. Ovo će omogućiti svim našim građanima da se više ne moraju brinuti gde će s baterijama ili limenkama od boje koja se sasušila, ili s glomaznim otpadom iz kuća, na primer nameštajem, ili sa 200 kilograma građevinskog otpada ako neko preuređuje stan – rekao je gradonačelnik, ističući da je za građane zbrinjavanje otpada u reciklažnom dvorištu besplatno.

Čehok je najavio gradnju sortirnice otpada na susednom placu, s obzirom na veličinu grada još jednog reciklažnog dvorišta ili moguće varijante – ‘mobilnog reciklažnog dvorišta’ te kompostane. Gradonačelnik Varaždina rekao je kako veruje da će se s Ministarstvom zaštite životne sredine do kraja godine dogovoriti model zbrinjavanja više od stotinu hiljada tona baliranog otpada odloženog na južnom ulazu u grad, što je preduslov da Varaždin postane zeleni grad.

Foto: MZOIP.hr

U varaždinskom reciklažnom dvorištu građani mogu ostaviti pedesetakvrsta otpada koji je propisan Pravilnikom o upravljanju otpadom, o čemu će ih dodatno izvijestiti iz Čistoće, komunalnog preduzeća koje njime upravlja.