Varaždin dobio novu stanicu za punjenje električnih vozila

Mobilnost | Region

e_vozilo sobel.rs

Krajem prošle nedelje na benzinskoj stanici kompanije „Crodux“ u Varaždinu u Hrvatskoj postavljena je javna stanica za punjenje električnih vozila.

Stanicu je postavila HEP grupa, a moguće je istovremeno punjenje dva vozila. Vreme punjenja iznosi između jedan i četiri sata, dok je vrednost investicije oko 9,2 hiljade evra. Vlasnici ELEN RFID identifikacijske kartice mogu besplatno puniti svoja vozila, a kartica se može nabaviti na prodajnim mestima „Crodux-a“. U prvoj fazi stanica za punjenje električnih automobila će služiti i za testiranje tehnologije i navika korisnika, da bi se u drugoj, komercijalnoj fazi, mogao odrediti model naplate.

Predstavnik kompanije „Crodux“ gospodin Mladen Bajs izjavio je da je cilj projekta smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, povećanje energetske efikasnosti, smanjenje buke i zaštita životne sredine, kao i modernizacija javnog i privatnog prevoza.

Predstavnik HEP Grupe gospodin Ivica Skorić istakao je da HEP Grupa ima cilj da bude vodeća u regionu kada je reč o izgradnji pametne infrastrukture i pružanju usluga za punjenje električnih vozila. On je dodao da HEP Grupa ima u planu izgradnju mreže ELEN stanica za punjenje električnih automobila na području cele Republike Hrvatske.

Sandra Jovićević

foto: sobel.rs