Vanredne mere u Makedoniji zbog velikog zagađenja vazduha

Vesti | Region

Foto: pixabay

U Makedoniji su uvedene vanredne mere zbog gustog smoga, redovne zimske pojave u zemljama zapadnog Balkana, koji je posledica mješavine gorenja uglja, zastarele industrije i visokog zagađenja zbog starih vozila.

Vlasti su objavile da je stanovnicima Skoplja i Tetova dozvoljeno besplatno putovanje vozovima i autobusima, kako bi se smanjila vožnja automobilima, a hronični bolesnici i trudne žene ne idu na posao. Zabranjene su i sportske aktivnosti na otvorenom.

Lokalni mediji objavili su da je prodavnicama ponestalo zaštitnih maski, jer mnogi ljudi nastoje da se zaštite od ledenog vazduha bez vetra u Skoplju.

Studija Svetske zdravstvene organizacije navodi da je Skoplje među deset evropskih gradova s najvišom koncentracijom otrovnih čestica.
Skoplje i četiri druga balkanska grada na tom popisu za svoje energetske potrebe, uključujući grejanje zimi, oslanjaju se na ugalj, koji je veliki zagađivač zraka.

Sarajevo, Tuzla i Zenica u Bosni, kao i Priština imaju sličnu situaciju.

Nedavna studija saveza za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) navodi da 16 zastarelih elektrana iz komunističkog doba u područjima bivše Jugoslavije zagađuju vazduh jednako kao 296 elektrana zajedno u Evropskoj uniji.

Izvor: N1