Valjevo konkuriše za sredstva kod EIB za cevovode

Vesti | Srbija

Kod Evropske investicione banke (EIB) Valjevo će konkurisati za sredstva za izgradnju dva regionalna cevovoda.

Jedan od projekata je cevovod dužine osam kilometara čija je vrednost oko 4,5 miliona evra, kojim bi se sirova voda iz akumulacije Rovni distribuirala do Fabrike za preradu vode. Drugi projekat, vredan milion i po evra, Divci – Mionica biće dug  šest kilometara.

U Valjevu, nakon susreta sa predstavnicima Evropske investicione banke i Kancelarije za javna ulaganja, veruju da će dobiti sredstva.

– Ljudi iz kancelarije su veoma zadovoljni ovim sredstvima koje smo do sada upotrebili a koja su nam oni naravno dali, kaže Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva i dodaje da su u ovom slučaju oni bili vrlo znatiželjni što se tehničkih detalja tiče, ali takođe i onih detalja koji se tiču ekonomske opravdanosti celog projekta.

Gvozdenović misli da će oni to sagledati na pravi način i doneti odluku koja će biti povoljna za nas. Valjevo je među tri do pet lokalnih samouprava za koje su zainteresovani.

Prema rečima Zorana Mitrovića, direktora JP „Kolubara“ Valjevo, predstavljeni su projekti za koje imaju tehničku dokumentaciju, za koje poseduju urednu građevinsku dozvolu, za koje poseduju projekat kompletan i koji bi mogli da se grade odmah po odobravanju tih sredstava. Aplicirali su i tražili ukupno šest miliona evra za projekte za koje imaju urednu tehničku dokumentaciju.

Mitrović kaže da su zadovoljni onim što su videli i veruju da će se naći među favoritima za dobijanje sredstava.

Milisav Pajević