Uzrok blago povišene radijacije na severu Evrope – kvar nuklearne elektrane u Rusiji?

Vesti | Svet | Goriva | Nuklearna energija

Foto-ilustracija; Unsplash (Yves Alarie)

Grupe koje prate radijaciju i nuklearnu bezbednost iz Finske, Norveške i Švedske su prošle nedelje saopštile da su u delovima Skandinavije i Arktika primećene male količine radioaktivnih izotopa koje ne mogu da naškode zdravlju ljudi, niti prirodnom okruženju.

Švedski organ nadležan za radioaktivno zračenje istakao da je nemoguće utvrditi mesto porekla oblaka tzv. radionuklida koji su se nadvili iznad severnih oblasti evropskog kontinenta, te je pripisivanje potencijalne odgovornosti za takvu situaciju bilo na nivou spekulacija, barem do petka, 26. juna.

Institut za javno zdravlje i životnu sredinu iz Holandije je tog dana objavio da je radijacija na sever Evrope stigla iz zapadne Rusije. Stručnjaci su do tog zaključka došli proračunima koje su obavili na osnovu podataka iz nordijskih zemalja. „Radionuklidi su veštački što znači da su ih proizveli ljudi. Sastav nukleida mogao bi da ukaže na kvar u nuklearnoj elektrani“, navodi se. Tačna lokacija postrojenja nije utvrđena zbog ograničenog broja merenja.

Foto: Wikipedia/Alexey Danichev

Ruski operater nuklearnom energijom „Rosatomenergo“ je demantovao da postoji bilo kakvo oštećenje na elektranama u blizini Sankt Peterburga i Murmanska na severozapadu zemlje. Na području tih postrojenja, kao i u njihovoj okolini, radijacija je tokom juna bila ujednačena i ni u sadašnjem trenutku nema nikakavih promena, kazao je glasnogovornik te kompanije.

„Obe nuklearke rade normalnim režimom. Nisu postojale bilo kakve žalbe na rad opreme, niti su zabeležena ispuštanja radionuklida van kontejnera“, objašnjeno je.

Rusija je jedna od vodećih proizvođača nuklearne energije na svetu. Tokom 2018. godine, njen udeo u energetskom miksu zemlje je iznosio 18,7 odsto (204,3 TWh). Zaključno sa decembrom iste godine, ukupna snaga instalisanih nuklearnih reaktora je bila 31,3 GW

Jelena Kozbašić