Užice raspisalo konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti

Dunja Đenić, članica Gradskog veća Užica, predstavila je ovogodišnji konkurs koji grad raspisuje za sufinansiranje mera energetske efikasnosti.

Foto: Milisav Pajević

Ove godine za nabavku kotlova na pelet i na gas, za izolaciju i za zamenu stolarije izdvojeno je ukupno 14 miliona dinara i javni poziv je otvoren do 5. aprila.

Rok koji je ostavljen za završetak radova građanima koji dobiju sredstva je 15. oktobar 2019. godine.

„Nakon četiri godine uspešno sprovedenog konkursa za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na stambenim objektima na teritoriji Užica, grad po peti put raspisuje javni poziv ove namene.

Ove godine opredeljeno je 14 miliona dinara sredstava iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine“, rekla je Đenićeva i navela da je jedina razlika u odnosu na prethodni konkurs samo u iznosu visine novčanih sredstava.

„Kada smo počeli 2015. godine izdvojeno je četiri miliona dinara, svake godine sredstva za ovu namenu su se uvećavala tako da je do sada sufinansirano preko 480 objekata na području Užica i to sa 37 miliona dinara“.

Đenićeva je podsetila da je cilj konkursa ostao isti, a to je rešavanje ili smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji grada i to kroz utopljavanje objekata čineći ih tako energetski efikasnim. To dovodi do smanjenja potrošnje energenata i do manjeg emitovanja štetnih gasova.

Foto: Milisav Pajević

Mera je izuzetno dobro primljena kod građana i to se vidi kroz interesovanje koje su oni iskazivali u prethodnim godinama.

„Prošle godine smo imali 350 prijava na javni poziv i nadam se da ćemo i ove godine imati, ako ne i više, onda bar isti broj prijava.

Inače, u 2018. godini, 184 sugrađana je koristilo ovu subvenciju. U 2018. godini bilo je više sredstava izdvojeno za sufinansiranje ugradnje kotlova u kolektivnom stanovanju, ali interesovanje nije bilo u dovoljnoj meri, pa je ove godine taj iznos promenjen.

U zavisnosti od zainteresovanosti preusmeravaćemo sredstva na onu meru gde interes bude najveći“.

Izvor: Grad Užice

Milisav Pajević