Užice konkuriše sa tri projekta za Projekat opštinske energetske efikasnosti

ee graduzice.org

Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove izabrao je šest opština koje su ušle u najuži krug za realizaciju Projekta opštinske energetske efikasnosti. Među ovim opštinama našla se i opština Užice.

Gradonačelnik Užica gospodin Tihomir Petković izjavio je da će Užice konkurisati sa tri projekta – izgradnja nove kotlarnice u Međaju, bolnice i osnovne škole. Prema njegovim rečima, prioritetan projekat predstavlja izgradnja kotlarnice čijom bi se izgradnjom zatvorile tri postojeće kotlarnice što bi smanjilo aerozagađenje u ovom gradu.

Direktor „Gradske toplane“ u Užicu gospodin Zoran Šibalić istakao je da je projekat za novu kotlarnicu već urađen, a da je njegova vrednost oko 4,9 miliona evra.

Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove finansiraće tri izabrana projekta u vrednosti od 80 odsto potrebnih sredstava. U planu je da u februaru 2015. godine budu izabrani projekti, a da se sa Studijama izvodljivosti započne u martu iste godine. Početak realizacije izabranih projekata mogao bi da počne krajem sledeće godine. Budžet za ove investicije iznosi oko 8 miliona švajcarskih franaka.

Sandra Jovićević

foto: graduzice.org