Uvoz uglja od sledećeg meseca

Svet

kolubara 58 godina postojanja tent

Direktor termoelektrane „Nikola Tesla“ gospodin Radomir Ponoćko najavio je da bi uvoz uglja u Srbiju mogao da počne već od 1. novembra ove godine.

Prema njegovim rečima, u planu je uvoz tri miliona tone uglja, ali s obzirom na vremenske prilike ova količina bi mogla da bude i manja. Ugalj bi trebalo da se uvozi od novembra do aprila, ali sa mogućnošću otkazivanja tokom februara i marta zbog blage zime.

Gospodin Ponoćko je rekao da na deponijama uglja u Obrenovcu ima 1,5 milion tona uglja što je dovoljno za potrebe Obrenovca za 20 dana. On je izjavio i da je tender za nabavku niskokaloričnog uglja iz regiona završen, kao i da postoji mogućnost kupovine uglja za proizvodnju električne energije umesto nedostajućih količina električne energije.

Direktor termoelektrane „Nikola Tesla“ izjavio je i da je završen remont na TENT-u A, dok će remont na TENT-u B biti završen do kraja godine. Nakon ovog remonta snaga bloka A3 biće 328MW, a biće smanjena i emisija štetnih gasova u atmosferu.

Inače, juče je u termoelektrani „Kolubara“ održana svečanost povodom 58 godina rada ove elektrane.

Direktor termoelektrane „Kolubara“ gospodin Radoslav Milanović izjavio je da je ova godina bila teška, pre svega zbog majskih poplava, ali i zbog požara koji je uništio tri transformatora i kompletnu elektrokomandu.

Direktor termoelektrane „Nikola Tesla“ gospodin Radomir Ponoćko izjavio je da je neophodno izgraditi nove kapacitete sa većim koeficijentom korisnog dejstva.

Termoelektrana „Kolubara“ ima snagu od 271MW, a u pogonu je od 1956. godine, kada je njena instalisana snaga bila samo 64MW. Do sada je proizvela oko 50 hiljada GWh električne energije.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs