Uvođenjem naplate upotreba plastičnih kesa smanjena za 60 odsto

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se juče sa predstavnicima asocijacije Domaćih trgovačkih maloprodajnih lanaca – DTL koja objedinjuje 13 trgovačkih preduzeća sa više od 570 maloprodajnih objekata u Srbiji, a koja se uključila u akciju za smanjenje korišćenja plastičnih kesa.

U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine navodi se da je, od kada su trgovinski lanci počeli da naplaćuju plastične kese, njihova upotreba smanjena za 60 odsto i interesovanje za njih je primetno opalo.

Trivan je rekao da u Srbiji svaki stanovnik prosečno troši 300 kesa godišnje i da veruje da će do kraja godine, zahvanjujući ovoj akciji i promeni svesti građana prema životnoj sredini, taj broj biti prepolovljen.

– Ohrabruje odgovor poslovne zajednice, trgovinskih lanaca i građana koji su se odazvali akciji i smanjili upotrobu plastičnih kesa. Pokazalo se da se promenom ponašanja, zamenom plastične kese cegerom ili torbom, možemo odgovorno odnositi prema životnoj sredini i budućim generacijama, istakao je Goran Trivan.

Ministar je podsetio na to da korišćenje plastike, koja može i vekovima nerazgrađena da zagađuje biodiverzitet i ugrožava zdravlje, nije samo naš, nego i planatarni problem, navodeći da u Pacifiku postoji ostrvo nastalo od plastičnih kesa i ambalaže koje je veličine Teksasa i da svaka deseta riba sadrži čestice plastike.

Trivan je naglasio da je država spremna da se rukovodi evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025. godine smanji za devet puta.

On je ukazao na to i da će ako bude bilo potrebe država primeniti i administrativne mere, zabranu njihove upotrebe.
– Lično, potpuno bih zabranio upotrebu plastičnih kesa ukoliko ne uspemo ovakvim inicijativama da njihovu upotrebu svedemo na zadovoljavajući nivo. Opredelili smo se za put za koji verujemo da je dobar i oko kojeg za sada imamo društveni konsenzus, ukazao je Trivan.

Direktor DTL-a Obrad Popović rekao je da se ta asocijacija, kao društveno odgovorna pridružila akciji prepoznavši ozbiljnost posledica upotrebe plastičnih kesa i ambalaže.

– Sredinom prošlog meseca počeli smo da naplaćujemo kese i cilj nam je da se upotreba smanji ispod 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju a za samo 15 dana naplate upotreba kesa smanjena za 50-60 odsto, rekao je Popović.

Takođe, on je najavio da će DTL od svake prodate plastične kese izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, obrazovanja ili zdravstva u Srbiji.

Milisav Pajević