Uvedena zabrana spaljivanja šuma u Brazilu

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Boudhayan Bardhan)

Predsednik Žair Bolsonaro uveo je zabranu spaljivanja šuma u Brazilu. Nakon brojnih požara na području Amazonije i oštre kritike međunarodne javnosti, uredba o zabrani spaljivanja šuma radi dobijanja poljoprivrednih površina već je stupila na snagu i trajaće dva meseca.

U Brazilu se spaljivanje šuma koristi kao značajan metod za raščišćavanje zemljišta koje se koristi za uzgoj poljoprivrednih kultura i goveda, što predstavlja značajan izvozni sektor.

Očekuje se da će se zabranom o spaljivanju šuma zaustaviti širenje požara u Amazoniji.

Izlazak brazilske vojske na teren, pri čemu je poslato 18 aviona i oko 3900 ljudi, nije imalo snažan efekat. Više od polovine od 1.628 novih požara koje je u zadnja 24 sata zabeležio Brazilski institut za istraživanje svemira buknulo je u Amazoniji nakon uključivanja vojske.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izneo je predlog da se na Opštoj skupštini krajem septembra održi sastanak o situaciji u Amazoniji. Smatra i da je, nakon brzog reagovanja u akciji zaustavljanja požara, potrebno posvetiti pažnju politici celovitog pošumljavanja.

Mnogi su skeptični po pitanju uspeha predsednikove odluke.