Utvrđene nepravilnosti za 31 projekat finansiran iz ugašenog Fonda za zaštitu životne sredine

Srbija | Održivi razvoj

stana bozovic

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da resorno ministarstvo nastavlja reviziju oko 2000 ekoloških projekata koji su bili finansirani iz nekadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine. Prema njenim rečima, vrednost ovih projekata je bila oko 100 miliona evra, a do sada je ispitano 290 projekata. Za čak 31 projekat utvrđeno je da postoje nepravilnosti, tako da se sada radi na vraćanju novca u budžet, dodala je gospođa Božović.

Kako je istakla, vrednost ovih projekata iznosi 690 miliona dinara, a ovaj novac je ili nenamenski potrošen, ili uopšte nije podignut sa računa od 2011. godine. Ona je podsetila i da je gospođa Zorana Mihajlović formirala radnu grupu čiji je zadatak da utvrdi da li su sredstva iz ugašenog Fonda za zaštitu životne sredine potrošena namenski ili ne, kao i da je gospođa Snežana Bogosavljević Bošković prošle godine u julu formirala devetočlanu komisiju koja je nastavila sa ovom praksom.

Gospođa Božović je istakla i da ova komisija mesečno podnosi izveštaj Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs