Uticaj globalne nestašice vode na proizvodnju energije

Svet

nestasica vodeVeć prvog dana svetskog samita o energiji (World Future Energy Summit), koji se od 20. do 22. januara održao u Abu Dabiju, predstavnici Svetske banke, kao jedne od učesnica samita, izneli su zabrinjavajuće podatke o globalnoj nestašici vode i uticaju koji ona ima na proizvodnju energije širom sveta.

Oni su predstavili istraživanja u vezi sa klimatskim promenama koje se odnose na vodne kapacitete, ali i ponovo pokrenuli inicijativu i dali ideje koje bi trebalo da pomognu zemljama u razvoju da sve veću potražnju za električnom energijom usklade sa vodnim resursima.

Naime, prošlogodišnja inicijativa Svetske banke nazvana „Žedni energije“ (Thirsty Energy) osmišljena je da pomogne nacionalnim vladama da se, u nesigurnim uslovima budućnosti, pripreme za pronalažanje alternativnih izvora energije i usklade planove razvoja u ovoj oblasti sa upotrebom vodnih kapaciteta, zatim obezbede održivost energetskih i hidro investicija, kao i da usmeri vlade na najbolje načine donošenja i sprovođenja odluka u ovoj oblasti.

Predstavnici Svetske banka podsetili su na ovom samitu da su samo prošle godine zbog nestašice vode zatvorene velika hidroelektrana u Indiji i značajno umanjeni proizvodni kapaciteti velikog broja hidroelektrana u SAD, Kini, Brazilu, Šri Lanci i mnogim drugim zemljama. Takođe su izneti podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se do 2035. godine potrošnja energije u svetu povećati za 35 procenata, što će trenutnu potrošnju vodnih kapaciteta povećati za čak 85%. S obzirom na to da će se za manje od 20 godina svetska populacija dodatno proširiti, procenjuje se da će 2030. godine na svetu biti više od 8 milijardi ljudi i da će više od dve trećine stanovništva biti urbanizovano, gradovi i razvijene zemlje pod velikim pritiskom da zadovolje i usklade potrebe za vodom, hranom i energijom.

Povećanje populacije zahteva veću poljoprivrednu proizvodnju, a ona direktno utiče na potrošnju vode i raspoložive vodne kapacitete koji se koriste za proizvodnju energije. Već danas više od 780 miliona stanovnika nema pristup pijaćoj vodi, a preko dve trećine svetskog stanovništva ne koristi sanitarnu vodu. Zbog svega toga, na svetskom samitu energije upozoreno je da se problemu odnosa vodnih kapaciteta i proizvodnje energije mora što hitnije i ozbiljnije pristupiti, kako u budućnosti ne bi došlo do još većih i nepopravljivih katastrofa po čovečanstvo.

S.S.