Usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Science in HD)

Na sednici Vlade Srbije, u četvrtak, je usvojena Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – „Moć znanja“.

„Ova Strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog napretka i razvoja obrazovanja!“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučno-istraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu, kako bi bile prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme. Cilj je da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije omogući integracija u evropski istraživački prostor.

Slede veća aulaganja u pojedince, naročito u mlade naučnike, kako bi vodeći istraživači bili prepoznatljivi na svetskom nivou, kao i da istraživački timovi budu sposobni da učestvuju u kompetitivnim projektima i stvaraju novo znanje, tehnologije i radna mesta.

Predviđena su i ulaganja u nove naučno- tehnološke parkove, centre izvrsnosti i institute.

U izradi Strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Кonferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno – tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ousa Chea)

Sastavni deo ove Strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine, navodi se na kraju saopštenja.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Marijana Dukić Mijatović uručila je u utorak nagrade pobednicima takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija u 2020. godini“.

Pobednik u kategoriji „Realizovane inovacije“ je tim „Soma“ iz Kruševca i Knjaževca, koji je napravio biorazgradivi stiropor „Bioportin“, a drugoplasirani je tim „HelikoStop“ sa inovacijom „HerbELIKO“ iz Novog Sada, dok je trećeplasirani tim „Zanus“ iz Valjeva sa inovacijom „Inovativna produkcijska robotika“.

U kategoriji „Inovativne ideje“ nagradu za najbolju studentsku inovaciju dobio je tim „Antikorozivni“ sa invencijom „Proizvodnja ekološki prihvatljivih antikorozivnih sredstava za dobijanje industrijskih premaza“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Više o timu „Soma“  i njegovom biorazgradivom stiroporu „Bioportin“, pročitajte OVDE.

Energetski portal
branding-content