Usvojena rezolucija o zaštiti Cijevne

Vesti | Region

Odbornici u Skupštini Opštini Tuzi jednoglasno su podržali rezoluciju Demokratske unije Albanaca da se zaštiti reka Cijevna. Predstavnik predlagača Enis Đokaj ukazao je na to da rezolucija u sebi nema ništa političko, već da se ona odnosi samo na očuvanje reke.

– Skupština Glavnog grada je prošle godine proglasila kanjon reke Cijevne spomenikom prirode. Ova reka je od vitalnog značaja za snabdevanje pitkom vodom velikog broja područja poput Zatrijebča, Zatrijebačke Cijevne, Lofke i drugih. Zbog toga pozivam sve da podrže naš predlog, poručio je Đokaj.

Odbornik DPS-a Halil Duković saopštio je da Tuzi ne bi bile to što jesu da nema Cijevne.

– Ona je nešto po čemu smo svi prepoznati. To je jedna od najčistijih reka u Evropi. Ova rezolucija je apel prijateljima u Albaniji da povedu računa da je sačuvamo. Crna Gora i Albanija su prijateljske države i ne sumnjam da će doći do rešenja da čuvaju reku. Isto je ovo apel i onima koji žive blizu toka njenog da je sačuvaju. Nadam se da će tako i biti, rekao je Duković.

Nik Đeljošaj (AA) saopštio je da je u potpunosti za očuvanje reke Cijevne zbog mnogih razloga.

– To je značajno za cijelu Malesiju jer smo svi povezani. Tu smo mnogo vremena proveli. Sa ovim resursom treba da upravljamo, naveo je Đeljošaj.

Smailj Čunmuljaj (AA) naveo je da područje Malesije ne bi bilo lepo ukoliko ne bi bilo Cijevne.

Odbornik Demokrata Štjefan Camaj saopštio je da se na ovom području gradi 14 hidroelektrana.

Tamo ostavljaju naselja bez vode u severu. To je lobi hidrocentrala koji izgrađuju svaki dan te hidroelektrane. Mi ćemo podržati ovu inicijativu, ocenio je Camaj.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević