Usvojen zakon o električnim vozilima u Nemačkoj

Mobilnost | Svet

elektricni auto

Krajem septembra ove godine u Nemačkoj je usvojen zakon kojima se podstiče korišćenje električnih automobila u ovoj zemlji. Tačnije, vozači električnih automobila imaće određene privilegije kao što su korišćenje žute trake, besplatan parking, korišćenje autobuske trake, pristup pojedinim mestima gde je saobraćaj ograničen zbog buke ili zagađenja. Elekrična vozila imaće posebne oznake na registarskim tablicama, dok će inostrana električna vozila dobiti posebne nalepnice.

Nemački ministar transporta gospodin Aleksander Dobrint izjavio je da će lokalne samouprave novim propisima podstaći korišćenje električnih vozila, a samim tim i njihovu proizvodnju.

Predsednik Udruženja automobilske industrije gospodin Matijas Visman podržao je novi zakon i istakao značaj koordinacije između savezne vlade, regiona i lokalnih samouprava.

Direktor nemačkog Foruma za transport gospodin Tomas Hajler dodao je da je bitno da kompanije i javne službe pređu na električne automobile kako bi podstakli ostale da koriste ova vozila.

Zakon o elektromobilnosti stupiće na snagu početkom sledeće godine i važiće do 2030. godine.

Sandra Jovićević

foto: elektricni-avtomobili.si