Usvojen Predlog zakona o klimatskim promenama

Vesti | Srbija | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama, čijom će se primenom uspostaviti sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Zakonom se ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije, navodi se u saopštenju.

“Usvajanjem ovog dokumenta dobićemo pravni okvir za dalje korake, a kojima je cilja da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i da se brže prilagođavamo izmenjenim klimatskim uslovima”, rekla je Irena Vujović, ministarka za zaštite životne sredine.

Ona je naglasila da je Predlog zakona o klimatskim promenama rezultat saradnje i zalaganja svih nadležnih resora u Vladi, a predviđa donošenje strategije niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog propisa.

Naš cilj i jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije, kao i osnova zelene i cirkularne ekonomije. Predloženim zakonom Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre”, navela je ministarka.

Zakon o klimatskim promenama jedan je od najvažnijih zakona i tiče se budućnosti Srbije. Ujedno je i veoma složen, jer svojim dejstvom ovaj zakon zadire u brojne sektore.

Predlog zakona upućen je u Skupštinu Srbije u dalju proceduru.

Energetski portal