Usvojen predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine

Srbija

indexJuče na 21. sednici Opštinskog veća u Kladovu jednoglasno je usvojen je predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u opštini Kladovo za 2017. godinu.

Za tu namenu iz opštinske je opredeljeno 32 miliona dinara, a Strategijim održivog razvoja lokalne zajednice definisana su dva prioriteta, praćenje kvaliteta vazduha i uredjenje i razvoj javnih i zelenih površina .

-Kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha zakonska je obaveza lokalne samouprave i sprovodi se na šest lokacija. Za sakupljanje i uzorkovanje taložnih materija iz vazduha pomoću aerosedimentatora izdvojili smo 500.000 dinara, dok je 31,5 miliona dinara opredeljeno za redovno održavanje čistoće javnih površina- istakao je Radisav Čučulanović predsednik opštine Kladovo.

Jednoglasnu podršku većnika dobio je i predlog Odluke o prestanku važenja Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom čiji su potpisnici grad Zaječar i opštine Majdanpek, Negotin, Kladovo, Bor, Knjaževac i Boljevac.

– Svi parametri nas upućuju da bi iznošenje smeća na regionalnu deponiju „Halovo“ za Kladovljane bilo pet do šest puta skuplje nego za građane Zaječara. Mi nemamo mandat da neodgovornom odlukom opteretimo kućni budžet meštana i to je bio razlog da izađemo iz te priče uz obavezu da pronađemo alternativno rešenje -dodao je Čučulanović.

Izvor: kladovo.org.rs

V.Vukajlović