Usvojen plan za Makiško polje, incidenti uoči sednice

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo prostora (Facebook)

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su plan detaljne regulacije za Makiško polje, koji omogućeva da sledeće godine počne gradnja metroa u prestonici.

Taj plan je u prethodnom periodu izazvao najviše pažnje javnosti o tome da li se time ugrožava vodosnadbevanje građana, a mišljenja odbornika su po tom pitanju bila podeljena.

Sednica je počela nešto posle 10 sati, a deo predstavnika opozicije i udruženja građana je u pokušaju da spreči sednicu, ušao u „predvorje“ zgrade.

Oni su tražili da se sa dnevnog reda skine plan detaljne regulacije za Makiško polje.

Predstavnici opozicione odborničke grupe „Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije“ su naveli da će ovim planom, a pre svega zbog „neodgovornog ponašanja nadležnih institucija“ biti ugroženo vodosnadbevanje.

I predstavnici Kancelarije za lokalne i inovativne politike izrazili su oštar protest zbog namere gradskih vlasti da se na teritoriji higijensko-sanitarne zone u Makiškom polju izgradi komercijalno-stambeni prostor.

Svi oni tvrde da je sednica Skupštine grada nelegitimna i da javna rasprava koja je nedavno održana o planu za Makiško polje – uopšte nije bila javna.

Foto-ilustracija: Unsplash (Samuel-Elias)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je briga za izvorišta zloupotrebljena i da je to, prema njegovim rečima, pokušaj da se zaustavi izgradnja metroa u Beogradu.

Vesić: Izgradnja metroa neće ugroziti vodoizvorište

„Usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači početak izgradnje metroa, u narednih devet meseci izvršićemo eksproprijaciju zemljišta i početi da gradimo metro do kraja sledeće godine kao što je i obećano“, istakao je Vesić, obraćajući se odbornicima na sednici Skupštine grada.

Kada je reč o trasi metroa Vesić je podsetio da je konsultovani stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, kao i jednaod najboljih i najpoznatijih kompanija u Engleskoj kada je u pitanju planiranje metroa koja je radila nekoliko metroa u svetu.

On je istakao i da je urađen master plan saobraćaja te podsetio da se ova trasa metroa poklapa sa trasom koja je planirana 1974. godine kada je gradonačelnik bio Branko Pešić.

Zamenik gradonačelnika je napomenuo da, kada je reč o zaštiti vodoizvorišta, u toj zoni je uvek bila predviđena gradnja.

Izvor: RTS