Usvojen plan reorganizacije „Elektroprivrede Srbije“

Srbija

aleksandar antic 2

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je Vlada Republike Srbije usvojila plan reorganizacije JP „Elektroprivreda Srbije“ i najavio da će uskoro biti usvojen i plan reorganizacije JP „Srbijagas“. Prema njegovim rečima, ovaj plan reorganizacije će sledeće godine dati rezultate tako da će EPS efikasnije funkcionisati i ostvarivati bolje finansijske rezultate. On je istakao da Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede i Svetska banka zajednički rade na planovima finansijske održivosti EPS-a, kao i finansijske konsolidacije „Srbijagasa“. Takođe je dodao da „Srbijagas“ mora da poveća naplatu i efikasnost poslovanja kako bi svoje poslovanje učinila ekonomski održivim.

Gospodin Antić je rekao i da je budžetom Republike Srbije za 2015. godinu predviđeno da 7 milijardi dinara bude uloženo u formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, kao i da je 680 miliona dinara predviđeno za podršku projekta energetski zaštićenog kupca. Istakao je i da su stvoreni preduslovi za ulaganje oko 10 miliona evra u podzemnu eksploataciju uglja iz rudnika „Resavice“.

Resorni ministar se osvrnuo i na situaciju u energetskom sektoru nakon majskih poplava i ovom prilikom najavio da će proizvodnja uglja sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“ početi do kraja ove nedelje, odnosno do 21. decembra 2014. godine. Prema njegovim rečima, planirana proizvodnja uglja sa ovog kopa iznosi oko 10 hiljada tona dnevno.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net