Usvojen Nacionalni plan o smanjenju emisija gasova staklene bašte

Srbija | Održivi razvoj

Ministar_Snezana-Bogosavljevic-300x200

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je Republika Srbija usvojila Nacionalni plan prema kome bi do 2030. godine emisija gasova staklene bašte trebalo da iznosi 9,8 odsto u odnosu na emisiju gasova staklene bašte iz 1990. godine.

Prema njenim rečima, dobijena je saglasnost svih relevantnih institucija, Vlada Republike Srbije ga je usvojla 11. juna 2015. godine, a narednih dana bi trebalo da bude dostavljen Sekretarijatu Konvencije. Ona je dodala da će usvajanje ovog plana doprineti razvoju zelene i cirkularne ekonomije, ali i borbi protiv klimatskih promena. Kako je istakla, resorno ministarstvo je prepoznalo značaj smanjenja emisije gasova staklene bašte iako Republika Srbija nije veliki emiter ovih gasova. Ona je dodala i da je u Republici Srbiji primetna promena klime, kao id a se nada da će na predstojećoj konferenciji o klimatskim promenama u Parizu biti postignut dogovor koji će ograničiti rast globalne temperature.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetiku gospodin Maroš Šefčović izjavio je da je bitno raditi na prevenciji, a istakao je i značaj predstojeće konferencije o klimatskim promenama koja će biti održana u Parizu krajem ove godine.

Inače, Nacionalni plan o smanjenju emisije gasova staklene bašte finansiran je kroz ECRAN projekat koji ima za cilj podizanje znanja i jačanje kapaciteta zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za pristup Evropskoj uniji iz oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs