Usvojen energetski paket ciljeva do 2030. godine

Svet

evrvopska komisijaEvropska komisija je na sednici koja je održana 17. februara ove godine usvojila blaži paket energetskih ciljeva. Ovaj paket podrazumeva smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu, kao i da 27 odsto proizvedene energije bude iz obnovljivih izvora. Ovo je dovelo do nezadovoljstva onih koji su tražili da se usvoji obavezan cilj da 30 odsto proizvedene energije do 2030. godine čini energija iz obnovljivih izvora.

Predsednik „Energy Cities Group“ autor je protestnog pisma u kojem traži da Evropska unija donese obavezujuće mere za energetsku efikasnost, jer bi tako došlo do privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mesta. U ovom pismu se podržava odluka da se smanji emisija ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine, ali i kritikuje neobavezujući cilj da 27 odsto proizvedene energije do 2030. godine bude iz obnovljivih izvora.

Podsetimo, krajem januara ove godine Evropska komisija predstavila je energetski paket ciljeva do 2030. godine, a ključni elementi ovog paketa su poboljšanje energetske efikasnosti, stvaranje stabilne energetske rezerve, konkurentnost tržišta, sigurno snabdevanje energijom, novi sistem upravljanja koji je zasnovan na nacionalnim planovima za konkurentnu, sigurnu i održivu energiju.

S.J.