Ušteda iz vetra – projekat za tržište BiH

Region

Eko Energija Project ItalyFirma iz Banja Luke „Eko energija“ koja se bavi postavljanjem vetrogeneratora u zemljama širom sveta nedavno je ponudila bosanskom tržištu model „Ušteda iz vetra“, napravljen po modelu fabrike „JKN Polymers“ u Velikoj Britaniji. U okviru ove fabrike firma „Eko energija“ 2012. godine postavila je dva vetrogeneratora koja fabrici obezbeđuju 80 odsto potrebne energije.

Firma „Eko energija“ ovakav model realizovala je kroz više projekata u Evropi, a zbog njegovog uspeha odlučila je da ga primeni i u Bosni i Heregovini, s obzirom na nepovoljni odnos izvora energije u BiH koji je 50,8 odsto u korist fosilnih goriva prema 49,2 odsto iz hidroenergije.

Paket „Ušteda iz vetra“ podrazumeva postavljanje vetrogeneratora u blizini objekta koji će se snabdevati ovakvom energijom, a električna energija iz vetrogeneratora bi bila dovoljna ili za potpuno napajanje ili da zadovolji deo potrebne energije tog domaćinstva. Kroz nekoliko godina, nakon povratka investicije, troškovi potrošnje električne energije iznose koliko redovno održavanje vetrogeneratora.

Firma „Eko energija“ radi svu potrebnu dokumentaciju, procene vetropotencijala, kao i moguća rešenja za projekat kako bi klijent imao potpun uvid u projekat i povraćaj ulaganja.

S.J.