Uspešno završena „Eko regata Tamiš“

 

Foto: Pančevo.MOJKraj.rs

Foto: Pančevo.MOJKraj.rs

Devetu godinu za redom Grad Pančevo je organizovao trodnevnu Eko regatu Tamiš, u kojoj je učestvovalo oko 40 čamaca, brodića i katamarana.

Oni su ploviti prvo ka Jabuci, a zatim ka Glogonju gde su ostali na noćenju.

U subotu je Eko regata Tamiš prošla kraj Sefkerina i nastavila plovidbu do Opova, odakle se nakon prigodnog muzičkog i sportskog programa, u nedelju, vratila u Pančevo, sa usputnim zadržavanjem u Jabuci. Sve vreme plovidbe, regataši  su čistiti priobalje od reciklabilnog plutajućeg otpada.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Pančeva kaže da je Eko regata značajna jer se čisti tok reke Tamiš, u delu od Pančeva do Opova.
– Svesni smo da na rekama postoji plutajući otpad, koji osim što ruži izgled reka, ugrožava i biljni i životinjski svet. Evo već devetu godinu za redom borimo se protiv plutajućeg otpada, i rezultati su vidljivi – svake godine sve je manje otpada koji se izvadi iz Tamiša tokom regate. To govori ne samo da smo očistili reku već da smo dali pozitivan primer i da smo pozitivno uticali na naše građane da se i oni pridruže u vođenju računa o reci i da je čuvaju tokom čitave godine, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Pančeva.

Ideja devete regate je da se uz podizanje svesti građana o potrebi zaštite reke od zagađenja izvrši i promocija reke Tamiš kako bi se proglasio njen status u „Državni plovni put“ od Pančeva do Opova, kao i promocija potencijala Tamiša za nautički turizam i razvoj održivih vidova turizma na potezu od Pančeva do Opova.

Tamiš je pre više decenija izgubio plovni status na delu od Opova do Pančeva, a inicijativa regate je da se to vrati i dokaže da tu mogu da plove manji čamci.

Milisav Pajević