Uspešno regulisan status Botaničkog vrta „Dulovine“ simbola Kolašina

Vesti | Region

Foto: Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore

Daniel i Zora Vincek zahvalili su predsedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću na pomoći kojom je uspešno regulisan pravni i finansijski status njihove bašte.

– Zahvaljujemo na Vašoj cenjenoj pomoći kojom je uspešno regulisan pravno-zakonski status naše bašte. Vaše državničke napore pratimo sa zadovoljstvom, kako trezveno i staloženo vodite ovu zemlju u napredak odnosno prosperitet, navodi se u pismu koje su Vincekovi uputili predsedniku Markoviću.

Naime, porodica Vincek je želela da pokloni državi svoj Botanički vrt „Dulovine“, formiran 1981. godine, a koji predstavlja pravo bogatstvo severa Crne Gore i simbol Kolašina.

Botanički vrt je kategorisan kao zaštićeno prirodno dobrospomenik prirode i zakonom je zaštićeno od 1994. godine. Pored svog turističkog, bašta ima i naučno-edukativni karakter.

Nakon informacije da svoju nameru Vincekovi nisu mogli da ostvare zbog administrativnih poteškoća i procedura, predsednik Marković je podstakao administraciju na aktivnije delovanje i pronalaženje zakonitog rešenja.

Dodatan motiv predsednika Markovića za što efikasnije rešavanje ovog problema jeste poseban senzibilitet prema Severu Crne Gore i njegovom sveukupnom razvoju, čemu će sigurno doprineti i vrt „Dulovine“.

Vlada Crne Gore je nedavno prihvatila Ugovor o poklonu nepokretnosti sa pravom plodouživanja i Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa. Botanički vrt „Dulovine“ poveren je na dalje upravljanje Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore.

– Mi ćemo našim radom i usmerenjem na ekološku državu nastojati da opravdamo poverenje koje ste nam pružili, navodi se u pismu porodice Vincek.

Milisav Pajević