USPEŠAN POČETAK ZA JOŠ USPEŠNIJU REALIZACIJU: Projekat „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“

Srbija | Klimatske promene

Foto: EP

U četvrtak, 15. juna 2017. godine, u kući Ujedinjenih nacija održana je konferencija, koja je označila početak projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ (Climate Smart Urban Development Challenge). Nosioci ovog projekta su kancelarija UNDP-a u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu.

U uvodnom obraćanju, prisutne su pozdravili Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Paivi Alatalo, zamenica šefa misije Ambasade Finske i Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa UN za razvoj.

Danijela Božanić, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, iznela je detaljnije planove predviđene projektom. Obraćanju gospođe Božanić pridružio se Miroslav Tadić, predstavnik UNDP-a, kako bi predočio saradnju koju UNDP uspešno ostvaruje sa navedenom institucijom.

Veliki deo konferencije bio je posvećen prezentovanju primera dobre prakse iz razvijenijih Evropskih zemalja, koje bi mogle da podstaknu slične inicijative širom Republike Srbije. Pasi Tainio, sa Finskog instituta za životnu sredinu (SYKE) pričom o finskom “Hinku” forumu pokazao je put ka niskougljeničnim lokalnim samoupravama. Marko Zapaloro iz organizacije “NESTA” predočio je neke od izazova u borbi protiv klimatskih promena koji su uspešno realizovani inicijativom ove međunarodne organizacije.

Foto: EP

Da celokupna društvena zajednica može učestvovati u prikupljanju sredstava za aktivnosti usmerene na borbu protiv klimatskih promena, predstavili su susedi iz hrvatskog TerraHub-a, dok su nešto detaljnije o konvencionalnim načinima finansiranja projekata u oblasti zaštite životne sredine govorili Vladica Božić, iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Dane Atanasković iz Fonda za inovacionu delatnost.

Predstavnik civilnog društva, koje svakako čini jednu od najbitnijih karika u povezivanju celokupne zajednice u rešavanju navedenog problema, bila je RES fondacija, na čelu sa gospodinom Aleksandrom Macurom, dok je interese privatnog sektora u merama borbe protiv klimatskih promena branila Marija Novaković, direktorka Odeljenja strategije i razvoja kompanije Siemens.

Projekat je koncipiran tako da podstakne pojedince, lokalne samouprave i organizacije civilnog društva, naučne ustanove i privatni sektor da u partnerskom odnosu predlože inovativna rešenja za društvenu zajednicu. Cilj ovog petogodišnjeg projekta, čija realizacija upravo počinje, jeste da se identifikuju i podrže različite poslovne i edukativne ideje koje mogu da se implementiraju u lokalne samouprave, kako bi se obezbedile javne usluge koje su “otporne na klimatske promene”. Bilo da su u pitanju energetski menadžment, razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije, cirkularna ekonomija, efikasno javno osvetljenje, optimizacija javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza, uvođenje automatizovanih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i slično.

Istovremeno, projekat bi trebalo da pruži podršku lokalnim samoupravama da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte ali i da planiraju lokalni razvoj tako da se prilagode i postanu otpornije na promene klime. Na taj način unaprediće se svakodnevni život građana, a privredni razvoj opština će se postaviti na put održivosti.

Verujemo da će incijative pokrenute kroz ovaj projekat naći put do održivosti i nakon njegove realizacije, i doprineti zdravijem okruženju u Srbiji, otpornom na klimatske promene.

M. N.