Uspeh projekta energetski efikasne farme u Vojvodini

psemr farme svinja

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospođa Nataša Pavićević Bajić u sredu 24. septembra 2014. godine sastala se sa farmerima koji su učesnici projekta energetski efikasnih farmi.

Farmeri su izrazili svoje zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, ali i istakli da je implementaciija ovog projekta neophodna za održivo stočarstvo u Republici Srbiji. Zaklučeno je da su postignute značajne uštede uz pomoć grejanja na biomasu, ali i istaknuti problemi postavljanja ovakvog grejanja.

Pokrenuta je i proizvodnja različite opreme u privrednim društvima što je i bio cilj Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Učesnici ovog projekta potvrdili su svoje prisustvo na predstojećim „Danima energetike “ koji će se održati od 22. do 25. oktobra 2014. godine u Novom Sadu i na kojima će predstaviti svoja iskustva.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine prošle godine je raspisao konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase na farmama svinja, a najavljeno je da će i ove godine biti raspisani konkursi za slične projekte.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs