Uskoro uvođenje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji

Vesti | Srbija

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je juče sa izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violetom Jovanović o nastavku sprovođenja reformi u građevinskom sektoru, ali i o saradnji na projektu ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Foto: Vlada Republike Srbije

Na sastanku je bilo reči o reformi prostornog i urbanističkog plana, unapređenju sistema za konverziju zemljišta i o uvođenju sistema e-uprave.

Mihajlović je navela da su sve reforme, koje su do sada zajednički realizovane, prepoznate u sveukupnom unapređenju poslovnog okruženja, posebno kada je reč o uvođenju elektronskih građevinskih dozvola i reformi katastra.

Daljom reformom planskih akata i uvođenjem sistema e-uprave doprinećemo još bržem izdavanju građevinskih dozvola, ali i većoj efikasnosti, sigurnosti i transparentnosti, istakla je potpredsednica Vlade.

građevina, izgradnja, zgrada, građevina

Foto: Andrew Leu/Unsplash

Violeta Jovanović, koja predsedava Upravnom odboru Etno-mreže, upoznala je Mihajlović sa daljim planovima na realizaciji inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, čiji cilj je ekonomsko osnaživanje žena na selu i očuvanje srpskog kulturnog nasleđa.

Ona je ukazala na to da se Etno-mreža zalaže za otvaranje gradske etno-galerije, jedinstvenog prostora u kojem će žene sa sela moći da predstave i plasiraju svoje rukotvorine, što bi trebalo da doprinese unapređenju ekonomskog aspekta i promociji naše zemlje.

Sagovornice su zaključile da bi bilo izuzetno značajno uvesti institut čuvara tradicije, po ugledu na druge evropske zemlje, imajući u vidu ogromno kulturno nasleđe koje Srbija poseduje i koje bi trebalo prikazati svetu.

Milisav Pajević