Uskoro usvajanje Uredbe o energetski zaštićenom kupcu

Srbija

mirjana filipovic mre.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospođa Mirjana Filipović izjavila je da će do kraja novembra 2015. godine biti usvojena Uredba o energetski zaštićenom kupcu.

Kako je istakla, novom Uredbom biće proširena lista korisnika tako da će se na listi naći i korisnici koji moraju da koriste električnu energiju zbog lečenja i terapije. Dodala je da će za ovu namenu biti izdvojeno duplo više novca u budžetu za 2016. godinu, da će Uredba nakon usaglašavanja ući u proceduru davanja mišljenja i da će zatim biti usvojena.

Gospođa Filipović je istakla da je pregovarano sa MMF-om i Svetskom bankom kada je reč o Uredbi o energetski zaštićenom kupcu i da bi trebalo da bude pojednostavljena procedura za podnošenje zahteva, kao i da se još uvek razmatra ukidanje takse koja se plaća uz zahtev jer mnogi nisu mogli da je plate i ostvare pravo na besplatnu energiju.

Podsetimo, postojeća Uredba o energetski zaštićenom kupcu proglašena je neustavnom zbog toga što nije dobro definisan dvostepeni postupak, odnosno organ koji je nadležan za žalbe u slučaju da neko smatra da su mu prava uskraćena.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs