Održano javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine o klimatskim promenama

Srbija | Održivi razvoj

klimatske promene economy.rs

U ponedeljak 20. aprila 2015. godine održano je javno slušanje Odbora za zaštitu životne sredine „Klimatske promene kao realnost u Srbiji i Evropskoj uniji – izazovi, odgovori, mogućnosti“. Na javnom slušanju učestvovala je i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković.

Gospođa Bogosavljević Bošković je u svom izlaganju istakla da se na 21. konferenciji država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime u Parizu očekuje usvajanje novog klimatskog sporazuma za period nakon 2020. godine. Ona je dodala da su u toku procene mogućnosti smanjenja emisije gasova staklene bašte za period do 2030. godine koje se kreću između porasta za 4,3 odsto i smanjenja za 9,8 odsto u odnosu na emisiju 1990. godine.

Prema njenim rečima, Republika Srbija svojim ukupnim emisijama ne doprinosi značajno globalnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Takođe je dodala da prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete povezane sa klimatskim promenama od 2000. godine do danas iznose preko 5 milijardi evra.

Istakla je i da je najbitnije izraditi strategiju borbe protiv klimatskih promena, kao i da bi do 2018. godine Republika Srbija trebalo da ima jasno definisane ciljeve kada je reč o klimatskim promenama.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs