Očekuje se transport opasnih materija iz Loznice u Nemačku

Vesti | Upravljanje otpadom

Foto: pixabay

Tačan datum izmeštanja opasne materije iz Loznice se još uvek ne zna, ali prema nekim nezvaničnim informacijama do toga bi moglo da dođe i u toku ove nedelje, a cijanidne soli bi navodno trebalo da budu transportovane u Nemačku.

U jednoj hali nalazi se oko 400 buradi sa cijanidnim solima.

Pre nekoliko dana, pod kontrolom republičke inspekcije i stručnih službi, završeno je i prepakivanje te materije u specijalizovanu burad čime su se stvorili svi uslovi za njeno bezbedno izmeštanje iz grada.

Ovo je drugi put da država plaća skladištenje i izmeštanje cijanidnih soli iz Loznice. Prvo prepakivanje završeno je 2009. godine, ali je so ostala, jer zbog odlaska u stečaj Fabrike autotraktorskih kočnica u kojoj se soli nalaze, nije bilo odgovornog lica koje bi izvršilo premeštaj.

Burad u kojoj su se soli nalazile u međuvremenu je dotrajala, zbog čega je isti posao, pre transporta, bilo neophodno uraditi ponovo.

Кada se odvezu cijanidne soli ostaje još da se reši i višegodišnji problem sa oko 20 tona ugljendisulfida koji se nalazi u nekadašnjoj Viskozi. Reč je o zapaljivoj i znatno opasnijoj materiji.

Izvor: RTS

Milisav Pajević