Uskoro sanacija deponije Dudara i pretvaranje otpada u energiju

Vesti | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

U Šapcu je održan sastanak nadležnih sa predstavnicima poljske kompanije Ekvipo, zvaničnim savetnikom Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine za reciklažu otpada i pretvaranje u energiju.

Deponija otpada Dudara, Šapčanima je dobro poznata crna ekološka tačka. Zatvorena je pre četiri godine, a otpad je na njoj odlagan više od dve decenije.

Njena sanacija bila je jedna od tema sastanka sa predstavnicima kompanije Ekvipo koja posluje u sedam zemalja sveta i godišnje pretvori tri miliona tona otpada u energiju.

Šabac je povoljno mesto za primenu nove ekološke tehnologije, jer se sa teritorije čitavog grada odnosi smeće na regionalnu deponiju i poseduje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a to su sve procesi koji štite naše zdravlje. Predstavljene su mogućnosti obe strane.

– Mi smatramo da oni Šapcu mogu mnogo da pomognu, da se unapredi sistem reciklaže otpada, zatim da se izvrši sanacija zatvorene deponije Dudara koja zapravo predstavlja jedan veliki ekološki problem. To je jedna tempirana bomba. Tu postoje razne zagađujuće materije koje se slivaju u podzemne vode koje otiču u Savu, oslobađa se gas metan. To je stvar koju treba rešiti i takođe da pomognu u tretmanu mulja, kaže dr Dejan Pavlović, organizator sastanka.

– Mi imamo sedam postrojenja koja su blizu reka i uopšte nemaju uticaja na zaštitu životne sredine. Naš plan je da od tog mulja, da ga pretvorimo u kompost premijum kvaliteta i da ga delimo ljudima, jer Šabac, naravno, ima puno obradive zemlje, navodi Srbislav Petković, direktor Ekvipo za Balkan.

Maciej Ochman, predsednik kompanije Ekvipo kaže: – Lideri smo u Poljskoj i u regionu u oblasti biološkog i mehaničkog tretmana otpada. Hoćemo da i u Srbiji nesebično podelimo iskustvo i da vam damo savete kako da povučete novac iz Evropske Unije. Naravno, i da vam pokažemo gde smo mi grešili.

Posle ovog sastanka slede detaljni dogovori i projekti.

Tokom vikenda u Šapcu je izgorelo pet kontejnera za smeće, od početka grejne sezone deset, tako da iz JKP apeluju na građane da se odgovornije ponašaju i u kontejnere ne bacaju pepeo koji prethodno nije ohlađen.

Izvor: RTS/Gordana Manjenčić

Milisav Pajević