Uskoro rekonstrukcija fabrike vode „Makiš 1“

Srbija

sinisa mali

Gradonačelik grada Beograda gospodin Siniša Mali 3. februara 2015. godine posetio je postrojenje „Makiš“ i ovom prilikom izjavio da će rekonstrukcija sve tri linije vode ovog postrojenja biti završena u narednih godinu i po dana. On je istakao da je rekonstrukcija fabrike vode „Makiš 2“ završena prošle godine, kao i da je u planu rekonstrukcija fabrike vode „Makiš 1“. Osim toga, naveo je i da je jedan od prioriteta u narednom periodu biti rekonstrukcija vodovodne mreže.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ gospodin Svetozar Veselinović podsetio je da je fabrika vode „Makiš 2“ počela sa probnim radom u septembru 2014. godine i da će probni rad biti završen za nedelju dana. On je dodao i da će nakon puštanja u pogon fabrike „Makiš 2“ započeti rekonstrukcija fabrike „Makiš 1“. Prema njegovim rečima, svaka od tri linije će biti posebno izvršena, zbog čega je i potrebno godinu i po dana za završetak projekta.

Podsetimo, kapacitet fabrike vode „Makiš 2“ iznosi dve hiljade litara pijaće vode u sekundi, a upotrebljena je savremena tehnologija prečišćavanja vode uz pomoć UV reaktora i ugljen dioksida. Puštanjem u rad ovog postrojenja u Beogradu će se povećati kapaciteti pijaće vode za 20 odsto što će otkloniti problem sa snabdevanjem vode u narednih 20 godina. Radove na izgradnji ove fabrike izvodila je izraelska kompanija “Tahal Group” u saradnji sa slovenačkom kompanijom “Primorje”, a projekat je vredan oko 40 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs