Uskoro puštanje u probni rad fabrike vode na Sunčanom keju u Novom Sadu

Srbija

voda cleanwateraction.org

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada gospodin Miloš Stanisavljević u intervjuu za NS reporter izjavio je da će fabrika vode na Sunčanom keju biti puštena u probni rad u januaru 2016. godine.

Kako je istakao, u januaru će krenuti test probe svakog od deset filter-polja, a ako rezultati budu zadovoljavajući fabrika će biti puštena u probni rad koji će trajati godinu dana. Dodao je da ovo postrojenje ima najsavremeniju tehnologiju, tačnije poseduje ozonski blok i gau-filtere koji će preradu i kvalitet vode dovesti na maksimalan nivo. Naveo je i da nova fabrika vode neće povećati proizvodnju i preradu pijaće vode, ostaće na 150 litara po sekundi, ali će stabilizovati pritisak u mreži bez obzira na utrošak, pošto je u toku izgradnja i rezervoara kapaciteta oko 10 hiljada kubika.

Tehnički direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Novog Sada gopodin Nikica Ivić ukazao je na to da su izvorišta u Novom Sadz ugrožena zbog toga što se nalaze u blizini toplane, rafinerije, otpadnih voda i oranica na kojima se koriste herbicidi i pesticidi. Istakao je da će novo postrojenje na Sunčanom keju omogućiti eliminisanje svih sastojaka koji ugrožavaju život ljudi.

Radovi na dogradnji fabrike vode u Novom Sadu počeli su u martu 2014. godine, a finansiraju se uz pomoć kredita Evropske investicione banke čija je vrednost oko 10 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: cleanwateraction.org

izvor: nsreporter.rs