Uskoro puštanje u probni rad bloka B1 termoelektrane „Kostolac“

Srbija

CMEC_posetio_Te Kostolac te-ko.rs

Krajem prošle nedelje delegacija kineske kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC) posetila je termoelektranu „Kostolac“.

Predsednik kompanije CMEC gospodin Džang Čun istakao je da je veoma zadovoljan što je prva faza revitalizacije ove elektrane završena, ali i potpisivanjem ugovora za drugu fazu, odnosno za izgradnju novog bloka termoelektrane „Kostolac“.

Zamenik direktora kompanije CMEC gospođa Vang Hun izjavila je da je modernizacija ovog postrojenja strateški projekat ove kompanije, kao i da predstavlja njihov prvi angažman u Srbiji. Takođe je istakla i dobru saradnju sa JP „Elektroprivreda Srbije“ i PD „TE-KO Kostolac“, ali i drugim relevantnim institucijama.

Direktor PD „TE-KO Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović rekao je da će blok B1 nakon revitalizacije prvi put raditi punom snagom koja iznosi 350MW. On je dodao i da će ovaj blok doprineti stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije, a da je njegova revitalizacija imala za cilj produženje njegovog životnog veka za oko 20 godina, poboljšanje energetske efikasnosti i obezbeđenje svih parametara zaštite životne sredine.

Blok B1 termoelektrane „Kostolac“ biće pušten u probni rad krajem decembra 2014. godine.

Sandra Jovićević

foto: te-ko.rs