Uskoro potpisivanje ugovora za deponiju u Vinči

Srbija | Upravljanje otpadom

Gradsko veće Grada Beograda na sednici je usvojilo predlog odluke za deponiju u Vinči koji će se naći na narednoj sednici Skupštine grada.

Kako je precizirao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predlog se odnosi na saglasnost na nacrt ugovora sa francusko-japanskim konzorcijumom za sređivanje deponije Vinča i izgradnju postrojenja za reciklažu, smeće i proizvodnju električne energije. Dodao je da se proces koji je trajao dve godine sada završava i da očekuje da će se na osnovu odluke Skupštine grada do kraja meseca i potpisati ugovor. Nakon toga slede projektovanje i dodela građevinske dozvole, da bi do kraja naredne godine mogla da počne i izgradnja postrojenja.

Gradonačelnik je precizirao da je ovaj projekat vredan skoro tri stotine miliona evra, te da će benefiti biti čistiji Beograd i rešavanje velikog ekološkog problema postojeće deponije. On je naglasio i da je možda najveća korist ovog projekta to što će se praviti električna i toplotna energija, što će biti veoma značajno za „Beogradske elektrane”.

izvor: beograd.rs

Sandra Jovićević