Uskoro počinje program Energy Wood III

Region | Biomasa

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktor Direktorata za energetsku efikasnost Crne Gore gospodin Marko Radulović izjavio je za Vikend novine da će treća faza programa Energy Wood, koji omogućava podizanje beskamatnih kredita za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje na pelet i briket, početi u naredne dve nedelje.

On je istakao da su formalne procedure oko izbora partnera na programu završene i da će sve uskoro biti spremno za početak nove faze Energy Wood-a. Ministarstvo ekonomije će ubrzo potpisati sporazume o saradnji na ovom programu sa šest distributera/instalatera koji su se prijavili na nedavni javni poziv, kao i sa četiri banke koje su dostavile pismo zainteresovanosti za učešče u programu. Kako je naveo, za ovaj program će biti izdvojeno 85.000 evra, umesto prvobitno planiranih 50.000 evra, zbog velikog interesovanja građana i dobrih postignutih rezultata. U planu je ugradnja oko 150 sistema za grejanje na moderne oblike biomase, a u prethodne dve faze ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na pelet i briket.

Energy Wood program omogućava građanima podizanje beskamatnih kredita za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase u iznosu do 3.500 evra, sa periodom otplate do pet godina. Ciljevi programa Energy Wood su i smanjenje rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte kroz ugradnju sistema grejanja na biomasu.

izvor: cdm.me

Sandra Jovićević